Hoe onderhoud ik mijn houtkachel?

Praktische tips om je Dovre houtkachel in topconditie te houden

Praktische tips voor

Onderhoud

Een gietijzeren Dovre houtkachel is niet alleen een functionele warmtebron, maar ook een pronkstuk in je huis. Om ervoor te zorgen dat je kachel zijn charme behoudt en optimale prestaties levert, is regelmatig onderhoud van belang. Van het schoonmaken van het glas tot het controleren van de afdichtingen, hier zijn enkele onderhoudstips om je gietijzeren Dovre houtkachel in topconditie te houden.

dovre-100cbs-b-thumbnail

Dagelijks onderhoud

Een van de belangrijkste onderhoudstaken voor je Dovre houtkachel is regelmatige reiniging. Na elk gebruik moet je de vuurhaard en de aslade schoonmaken om een goede luchtstroom te behouden en de vorming van creosoot te voorkomen. Verwijder alle asresten en roetophopingen met een asstofzuiger of een metalen schep en emmer.

Controle van afdichtingen

Controleer regelmatig de afdichtingen rond de deur, de luchtregelaars en andere openingen van je Dovre houtkachel. Versleten of beschadigde afdichtingen kunnen leiden tot luchtlekken, waardoor de efficiëntie van je kachel afneemt en het risico op rookontsnapping toeneemt. Vervang indien nodig de afdichtingen om een goede afdichting te behouden en de veiligheid te waarborgen.

Kachelruit schoonmaken

Een helder en schoon glasraam is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar zorgt ook voor een beter zicht op de vlammen in je Dovre houtkachel. Gebruik een speciale glasreiniger voor kachels of een mengsel van water en azijn om hardnekkige vlekken voorzichtig te verwijderen. Vermijd agressieve schuurmiddelen die het glas kunnen beschadigen en zorg ervoor dat het glas volledig is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken.

Jaarlijks onderhoud door professional

Naast het regelmatig onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren, is het ook belangrijk om jaarlijks een professionele inspectie en schoonmaakbeurt van je Dovre houtkachel te laten uitvoeren door een gekwalificeerde vakman. Een professional kan de algehele conditie van je kachel beoordelen, eventuele problemen identificeren en oplossen, en ervoor zorgen dat je kachel veilig en efficiënt blijft werken.

Zorg voor goed stookhout

Kies altijd voor droog, goed gekloofd hout van goede kwaliteit als brandstof voor je Dovre houtkachel. Nat hout of behandeld hout kan leiden tot onvolledige verbranding, roetafzetting en zelfs schade aan je kachel. Bewaar de brandstof op een droge en goed geventileerde plaats om vochtabsorptie te voorkomen en de prestaties van je kachel te optimaliseren.

Conclusie

Met deze onderhoudstips kun je het beste halen uit je gietijzeren Dovre houtkachel en ervoor zorgen dat deze jarenlang betrouwbare warmte en gezelligheid blijft bieden in je huis. Een beetje zorg en aandacht zullen worden beloond met een vurige pracht die blijft schitteren, seizoen na seizoen.

Purevision-dovre2

Veelgestelde vragen

Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat doet u door gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode steekt u de kachel van boven naar beneden aan in plaats van andersom. Hoe deze methode precies werkt, kunt u terugvinden op onze website.

Het rendement van een houtkachel is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte de kachel oplevert, ten opzichte van de hoeveelheid energie die je erin hebt gestopt. Het vertelt eigenlijk hoeveel warmte er daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Het overige percentage verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. 

Een houtkachel heeft veel voordelen. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rij:

  • Sfeer: De vlammen van een écht houtvuur blijft het gezelligste vuurspel dat er is
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare energiebron
  • Kosten: Het is mogelijk om zelf voor hout te zorgen om zo de kosten te verminderen
  • Onafhankelijk: U zit niet vast aan een energiecontract voor gas of elektriciteit

Sommige houtsoorten branden langzamer en gelijkmatiger dan andere, wat resulteert in een langdurige en efficiënte warmteafgifte. Het hout van loofbomen zoals de eik, esdoorn en beuk zijn uitstekende keuzes voor een langdurige brandduur. Zorg ervoor dat het hout droog is en een vochtigheidsgraad van ongeveer 15 %. 

Om de kachel te vinden die het beste bij je past is het belangrijk om rekening te houden met 5 punten:

  • Het type houtkachel: heeft vrijstaand, inbouw of inzet de voorkeur?
  • De plaats van de houtkachel: is er een rookkanaal aanwezig of kan deze geplaatst worden?
  • Het juiste vermogen: zorg ervoor dat het vermogen past bij de warmtebehoefte van de ruimte die je wilt verwarmen.
  • Het rendement: Gebruik je de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming voor extra sfeer? 
  • Je budget, houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten voor het rookkanaal voor een veilige en vakkundige installatie.

Gietijzeren kachels bieden niet alleen comfortabele warmte, maar ook talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke uitstraling of een eigentijds ontwerp, gietijzeren kachels zijn een tijdloze keuze die bijdragen aan een gezellige en verantwoorde levensstijl. Kies voor de warmte en duurzaamheid van gietijzer en geniet van de prachtige voordelen die deze kachels te bieden hebben.

Ons kenniscentrum

Gerelateerde berichten