Het kopen van een houtkachel

5 belangrijke punten waar je op moet letten bij aankoop van een houtkachel

Belangrijk bij aankoop van een

Houtkachel

Het idee van een knisperend haardvuur en gezellige avonden rondom een houtkachel spreekt velen aan. Maar voordat je besluit een houtkachel aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. In dit blog bespreken we essentiële factoren waar je op moet letten bij het kopen van een houtkachel, om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt die past bij jouw behoeften en wensen.

Dovre-modern-design

1. Plaats van de kachel

Voordat je de kachel kunt vinden die het beste bij je past is het belangrijk om de plaats van de kachel te bepalen. Is er op de gewenste plaats een rookkanaal aanwezig of kan deze geplaatst worden? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of op de gewenste plaats de warmte gelijkmatig door de ruimte verspreid kan worden.

2. Type kachel

Er zijn verschillende soorten houtkachels beschikbaar, zoals vrijstaande kachels, inbouwkachels en inzethaarden. Elk type heeft zijn eigen voordelen en designopties. Kies het type kachel dat het beste aansluit bij je ruimte, stijlvoorkeuren en functionele behoeften.

3. Het vermogen

Voordat je een houtkachel gaat kopen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel warmte je nodig hebt en voor welke ruimte. Kijk naar de grootte van de kamer en het isolatieniveau van je huis. Een te grote kachel kan oververhitting veroorzaken, terwijl een te kleine kachel niet voor voldoende warmte zorgt. Kies een kachel met het juiste vermogen voor een comfortabele warmteafgifte.

4. Rendement

Het rendement van de houtkachel heeft directe invloed op de warmteopbrengst. Een hoger rendement betekent namelijk minder verloren warmte en efficiënter stoken. Gebruik je de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming voor extra sfeer? Als je de kachel niet als hoofdverwarming gebruikt kan het rendement een minder belangrijke keuzefactor zijn.

5. Budget

Stel een budget op voor de aanschaf en installatie van de houtkachel. Houd hierbij rekening met de kosten van de kachel zelf, de kosten voor een veilige en vakkundige installatie, het rookkanaal en eventuele aanpassingen aan je huis.

Wat is belangrijk?

Conclusie

Bij het kopen van een houtkachel zijn de plaatsing, het rendement, het vermogen, je budget en het type kachel cruciale factoren om te overwegen. Door deze vijf belangrijke punten zorgvuldig te evalueren, kun je de ideale houtkachel selecteren die niet alleen voor warmte en comfort zorgt, maar ook perfect in je levensstijl en interieur past. Een weloverwogen beslissing zorgt ervoor dat je vele jaren kunt genieten van de gezelligheid en efficiëntie van je nieuwe houtkachel.

dovre-640wd-houtkachel-image

Kachels van Dovre

Onze gieterij

Dovre staat bekend om haar hoogwaardige gietijzeren kachels. Met een gietijzeren kachel van Dovre haal je niet alleen een hoog rendement warmtebron in huis, maar ook een stukje tijdloze klasse en ambachtelijk vakmanschap. Sinds de opening van onze eigen gieterij in 1981 worden alle kachels van duurzaam gietijzer gemaakt.

Voor de meeste kachels en haarden van Dovre zijn er
tal van opties en accessoires verkrijgbaar. Zo bieden wij accessoires zoals kookplaten, kaders, poten, hitteschilden enzovoort.

Veelgestelde vragen

Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat doet u door gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode steekt u de kachel van boven naar beneden aan in plaats van andersom. Hoe deze methode precies werkt, kunt u terugvinden op onze website.

Het rendement van een houtkachel is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte de kachel oplevert, ten opzichte van de hoeveelheid energie die je erin hebt gestopt. Het vertelt eigenlijk hoeveel warmte er daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Het overige percentage verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. 

Een houtkachel heeft veel voordelen. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rij:

  • Sfeer: De vlammen van een écht houtvuur blijft het gezelligste vuurspel dat er is
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare energiebron
  • Kosten: Het is mogelijk om zelf voor hout te zorgen om zo de kosten te verminderen
  • Onafhankelijk: U zit niet vast aan een energiecontract voor gas of elektriciteit

Sommige houtsoorten branden langzamer en gelijkmatiger dan andere, wat resulteert in een langdurige en efficiënte warmteafgifte. Het hout van loofbomen zoals de eik, esdoorn en beuk zijn uitstekende keuzes voor een langdurige brandduur. Zorg ervoor dat het hout droog is en een vochtigheidsgraad van ongeveer 15 %. 

Om de kachel te vinden die het beste bij je past is het belangrijk om rekening te houden met 5 punten:

  • Het type houtkachel: heeft vrijstaand, inbouw of inzet de voorkeur?
  • De plaats van de houtkachel: is er een rookkanaal aanwezig of kan deze geplaatst worden?
  • Het juiste vermogen: zorg ervoor dat het vermogen past bij de warmtebehoefte van de ruimte die je wilt verwarmen.
  • Het rendement: Gebruik je de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming voor extra sfeer? 
  • Je budget, houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten voor het rookkanaal voor een veilige en vakkundige installatie.

Gietijzeren kachels bieden niet alleen comfortabele warmte, maar ook talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke uitstraling of een eigentijds ontwerp, gietijzeren kachels zijn een tijdloze keuze die bijdragen aan een gezellige en verantwoorde levensstijl. Kies voor de warmte en duurzaamheid van gietijzer en geniet van de prachtige voordelen die deze kachels te bieden hebben.

Ons kenniscentrum

Gerelateerde berichten