De voordelen van gietijzer

Ontdek waarom een gietijzeren houtkachel een goede keuze is.

Ontdek de voordelen van

Gietijzer

Gietijzer is een gegoten staalsoort. Dit mengsel van ijzer, koolstof, mangaan en silicum is een robuust en veelzijdig materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Of het nu in de vorm van kookpannen, accessoires, bouwmaterialen of kachels is, gietijzer biedt een breed scala aan voordelen die het tot een geliefd materiaal maken. In dit blog zetten we de voordelen van een kachel van gietijzer op een rij.

Dovre_Saga

1. Geleidelijke warmteafgifte

Een van de meest opvallende voordelen van een gietijzeren houtkachel is de efficiënte warmteafgifte. Gietijzer staat bekend om zijn uitstekende warmtegeleidingsvermogen, wat betekent dat het snel warm wordt en de warmte lang vasthoudt. Hierdoor kan een gietijzeren houtkachel een ruimte effectief en gelijkmatig verwarmen, zelfs op koude winterdagen. Bovendien kan de warmte die wordt gegenereerd door een houtkachel helpen om de energierekening te verlagen, omdat je minder afhankelijk bent van centrale verwarmingssystemen.

2. Duurzame investering

Het stevige karakter van gietijzer zorgt ervoor dat gietijzeren kachels decennialang kunnen meegaan. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en dagelijks gebruik, waardoor ze een duurzame investering zijn die zichzelf keer op keer terugverdient.

3. Energie-efficiëntie

Gietijzeren kachels zijn ontworpen met het oog op efficiëntie. Ze halen het maximale uit de verbranding van brandstof, waardoor je minder hout of brandstof nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Dit vertaalt zich in lagere stookkosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

4. Stijlvolle aanvulling op je interieur

Gietijzeren kachels voegen een vleugje klassieke charme of moderne elegantie toe aan elk interieur. Ze zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen en afwerkingen, waardoor je een kachel kunt kiezen die perfect past bij de stijl van je huis.

5. Zelfregulerende verwarming

Gietijzeren kachels zijn zelfregulerend doordat je de warmteafgifte kunt aanpassen door de luchttoevoer te regelen. Hierdoor kun je de temperatuur in de ruimte nauwkeurig beheren en aanpassen aan je comfortniveau.

Een goede keuze voor jou?

Conclusie

Gietijzeren kachels bieden niet alleen comfortabele warmte, maar ook talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke uitstraling of een eigentijds ontwerp, gietijzeren kachels zijn een tijdloze keuze die bijdragen aan een gezellige en verantwoorde levensstijl. Kies voor de warmte en duurzaamheid van gietijzer en geniet van de prachtige voordelen die deze kachels te bieden hebben.

dovre-rock500-tb-image

Kachels van Dovre

Onze gieterij

Dovre staat bekend om haar hoogwaardige gietijzeren kachels. Met een gietijzeren kachel van Dovre haal je niet alleen een hoog rendement warmtebron in huis, maar ook een stukje tijdloze klasse en ambachtelijk vakmanschap. Sinds de opening van onze eigen gieterij in 1981 worden alle kachels van duurzaam gietijzer gemaakt.

Voor de meeste kachels en haarden van Dovre zijn er
tal van opties en accessoires verkrijgbaar. Zo bieden wij accessoires zoals kookplaten, kaders, poten, hitteschilden enzovoort.

Veelgestelde vragen

Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat doet u door gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode steekt u de kachel van boven naar beneden aan in plaats van andersom. Hoe deze methode precies werkt, kunt u terugvinden op onze website.

Het rendement van een houtkachel is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte de kachel oplevert, ten opzichte van de hoeveelheid energie die je erin hebt gestopt. Het vertelt eigenlijk hoeveel warmte er daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Het overige percentage verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. 

Een houtkachel heeft veel voordelen. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rij:

  • Sfeer: De vlammen van een écht houtvuur blijft het gezelligste vuurspel dat er is
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare energiebron
  • Kosten: Het is mogelijk om zelf voor hout te zorgen om zo de kosten te verminderen
  • Onafhankelijk: U zit niet vast aan een energiecontract voor gas of elektriciteit

Sommige houtsoorten branden langzamer en gelijkmatiger dan andere, wat resulteert in een langdurige en efficiënte warmteafgifte. Het hout van loofbomen zoals de eik, esdoorn en beuk zijn uitstekende keuzes voor een langdurige brandduur. Zorg ervoor dat het hout droog is en een vochtigheidsgraad van ongeveer 15 %. 

Om de kachel te vinden die het beste bij je past is het belangrijk om rekening te houden met 5 punten:

  • Het type houtkachel: heeft vrijstaand, inbouw of inzet de voorkeur?
  • De plaats van de houtkachel: is er een rookkanaal aanwezig of kan deze geplaatst worden?
  • Het juiste vermogen: zorg ervoor dat het vermogen past bij de warmtebehoefte van de ruimte die je wilt verwarmen.
  • Het rendement: Gebruik je de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming voor extra sfeer? 
  • Je budget, houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten voor het rookkanaal voor een veilige en vakkundige installatie.

Gietijzeren kachels bieden niet alleen comfortabele warmte, maar ook talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke uitstraling of een eigentijds ontwerp, gietijzeren kachels zijn een tijdloze keuze die bijdragen aan een gezellige en verantwoorde levensstijl. Kies voor de warmte en duurzaamheid van gietijzer en geniet van de prachtige voordelen die deze kachels te bieden hebben.

Ons kenniscentrum

Gerelateerde berichten